האם שלטון צללים גלובלי פורס בימים אלו טכנולוגית קרינה סודית על מנת לשעבד את נפש האדם לנצח? או שמא אלה הם הגלובליסטים מהאו"ם ושליחם הנאמן, ביל גייטס, שמתכננים לדלל את אוכלוסיית העולם? יתכן גם שפשוט מדובר באליטה מושחתת ותעבת בצע המוכנה לטגן את האנושות ביודעין תמורת שורת רווח שמנה?
בלי צחוק, אלה הן בסה"כ שאלות לגיטימיות בימים שבהם קרוב ל30% מאוכלוסיית העולם נמצאת במעצר בית, גדודי צבא מסיירים ברחובות ושוטרים בחליפות של אסטרונאוטים עוצרים עוברים ושבים שיצאו את ביתם ללא אישור. באווירה זו, קשה לבוא בטענות אל אנשים שמרגישים שקורים מתחת לאפם ומעל לראשם דברים שמוסתרים מהם, ושאולי, בצללים, נרקמת כנגדם קנוניה אפלה שעליהם לחשוף. סטטיסטית, רוב הסיכויים שהם צודקים. נרקמות כנגד הציבור קנוניות כל הזמן; קוראים להן עסקים ופוליטיקה, ובדרך כלל רב בהן הנסתר על הגלוי.
תחושת הבטן הכללית שאנחנו חיים בעולם שבו אינטרסים כלכליים ופוליטיים דוחקים צרכים חברתיים וסביבתיים הצידה היא ללא ספק מבוססת ומוצדקת. עם זאת, תחושות בטן כלליות הן בדיוק זה – כלליות. השאלה האם טכנולוגיה מסויימת, כמו טכנולוגית 5G, היא אכן מסוכנת ומרושעת, היא לעומת זאת שאלה קונקרטית ופרטנית מאוד שיש לענות אליה באמצעים קונקרטיים ופרטניים. ננסה לעשות זאת כאן, אז בואו נתחיל מהסוף ונראה איך מתקדמים משם.
מה זה 5G?
5G, או דור 5, היא רשת אינטרנט סלולרית שלא שונה בהרבה מ4G ו3G, אותן אנחנו מכירים היטב כבר שנים רבות. למעשה לא מדובר בטכנולוגיה חדשה ולא מוכרת, אלא בשדרוג משמעותי של מערכות שכבר נמצאות בשימוש. לשדרוג הזה יש משמעויות רבות מבחינת פריסת תשתיות במרחב הציבורי, אבל נגיע לזה בהמשך.
אם המשמעות של 3G זה אינטרנט מבאס ואיטי, ו-4G זה חיבור סביר שמאפשר לראות נטפליקס באוטובוס, אז רשת 5G תספק אינטרנט אולטרה מהיר שמתחרה בחיבורים הקוויים המהירים ביותר שניתן להשיג בארץ. כמה מהיר? הגרסה הסופית של 5G צפויה להיות מהירה פי-100 מהאינטרנט הסלולרי שמשמש אותנו כיום. זה אומר שסרט בארוך מלא ובאיכות הגבוהה ביותר, ששוקל נגיד 2 ג'"ב, ירד אליכם למכשיר הנייד בפחות משניה. זה יותר מהיר מלהעתיק אותו קווית עם חיבור USB2.
מדובר בקפיצת מדרגה טכנולוגית ובמהירות שניתן לכנות בקלות "מפלצתית", וזה כנראה חלק ממה שמעלה את חשדם של אנשים רבים ששומעים על כך לראשונה. אולי בצדק? תכף ננסה לראות ולהבין.
מה השתנה ברשת הזו מכל הרשתות?
ובכן, במילה אחת – תדרים. ובכמה מילים? תדרים, עוצמת אות וצפיפות אנטנות.
על מנת לשאת פי-100 יותר מידע, אורכי הגל עליהם פועלת רשת ה5G חייבים להיות קצרים בהרבה מאלה של קודמותיה. לשם השוואה, 4G עובד עם תדרים באיזור ה2 עד 8 גיגה הרץ, ואילו 5G יוכל להגיע עד ל-90 גיגה הרץ. המשמעות של אורך גל קצר יותר היא שהגל אנרגטי יותר ושטווח האות שלו קצר יותר.
מהבחינה הזאת, ההבדל בין 4G ולבין 5G, הוא קצת כמו ההבדל בין שידורי רדיו ב- FM ולבין שידורים ב-AM. כשאתם מאזינים לגל"צ או ל-88 אפ אמ באוטו, אתם קולטים תדרים מהירים יחסית מסוג VHF, מה שמאפשר לכם לקלוט איכות שמע גבוהה בסטריאו. החיסרון של טווח תדרים זה הוא שמרחק הקליטה שלו מוגבל. ללא תחנות ממסר, לא תצליחו לקלוט את רדיו ת"א בחיפה למשל. תחנות AM לעומת זאת, משדרות בטווח תדרים נמוך המכונה MW. טווח זה מאפשר לכם לקלוט תחנות המשודרות מאות, ולעיתים אלפי קילומטרים מכם, אך כאן המחיר הוא שאורכי הגל הארוכים של טווח זה לא מאפשרים "לארוז" הרבה אינפורמציה לתוכם, מה שגורם לאיכות שמע ירודה ולהפרעות רבות.
באופן דומה, רשת 5G פועלת על גלים קצרים שמאפשרים לשדר אינפורמציה רבה באיכות גבוהה מאוד, אבל רק למרחקים מאוד קצרים.
למרחקים הקצרים האלה יש משמעות רבה. נחזור לזה בהמשך. עד אז, מה שחשוב לזכור הוא שכל התדרים והגלים למינהם, בין אם מדובר ברדיו או ברשתות סלולריות, הם בסה"כ סוגים שונים של אור, ממש כמו האור שמופק על ידי מנורת שולחן או השמש. ההבדל בין סוגי האור השונים האלה הוא באורכי הגל שלו, ובכמות האנרגיה ה"ארוזה" בגלים אלו. זה נשמע כמו הבדל טריוויאלי, אבל יש לו השלכות רבות מאוד. ישנם אורכי גל שיכולים לחדור ללא בעיה מבעד לקירות בטון, ויש כאלה שלא מסוגלים לחדור מבעד לדף נייר. יש אורכי גל שהגוף שלנו אדיש אליהם לחלוטין, ויש כאלה שיכולים לגרום לו לנזקים חמורים.
קרינה טובה, קרינה רעה (וקרינה מכוערת?)
בגסות, נהוג לחלק את הספקטרום האלקטרומגנטי לשני תחומים עיקריים: קרינה מיננת וקרינה לא מייננת. בדיאגרמה לעיל קוראים לתחומים אלה באנגלית Ionising radiation (באדום) ו – Non-ionizing radiation (בכחול).
"קרינה מייננת" היא קרינה שיוצרת יונים. מה זה יוֹן? יון הוא מולקולה שחסר לה אלקטרון (או שיש לה עודף באלקטרון). קרינה מיננת היא כה עוצמתית שהיא מצליחה לקרוע אלקטרונים ממולקולות ובכך להפוך אותם ליונים שליליים. אם המולקולה המדוברת היא מולקולת דנ"א למשל, יוניזציה כזו משמעה פגיעה בחומר הגנטי שיכולה לגרום לסרטן ולמחלות אחרות. זו הסיבה שקרינת גמא למשל (המופצת בין השאר על ידי חומרים רדיואקטיבים) כל כך מסוכנת לבני אדם ולכמעט כל דבר חי אחר.
ככלל אצבע ניתן לומר שקרינה שאינה מייננת לא יכולה לגרום לנזקים משמעותיים כמו לסרטן למשל. הכי הרבה שהיא יכולה לעשות זה לחמם. כפי שאתם יכולים לראות בתמונה, הקרינה של כל הרשתות הסלולריות, לרבות דור-5, נמצאת עמוקות בתוך התחום הלא-מיינן של הספקטרום, וכתוצאה היא לא גורמת לסרטן.
אז מה? סוף הסיפור? אפשר לארוז את המגפון הוירטואלי ולחזור הביתה?
ובכן, כן. כלומר לא כ"כ מהר. אולי בערך.
קרינה לא מייננת אולי לא קורעת אלקטרונים ממולקולות, אבל להגיד שהגוף שלנו אדיש אליה לחלוטין זו גישה קצת מיושנת. מיקרוגל עובד על קרינה לא מייננת, אך כותב שורות אלה לא היה מתנדב להיכנס לתוך אחד. גלי המיקרו לא עוצמתיים בהרבה מגלי רדיו מהירים או מרשתות סלולריות, אך יש ביכולתם להניע מולקולות מים בעוצמה, ובכך לחמם רקמות מ"בפנים". יאמי. דבר דומה נכון גם לגבי הנורות האדומות האלה ששומרות על החום של פיצות זולות ברחוב אלנבי – מדובר בקרינת אינפרה אדומה תמימה ולא מייננת כלל. עדיין לא היינו רוצים לתפוס שנ"ץ מתחת לאחת מהן.
במילים אחרות: ישנם נזקים עקיפים שקרינה לא מייננת יכולה לכולל במדיה והיא חזקה מספיק – נזקים פחותים בהרבה מאלה של קרינה מייננת, אך לא משהו שאפשר פשוט להתעלם ממנו. לראיה – ההמלצה הרווחת היום היא לא להשתמש בנייד במעלית או במרחבים סגורים – הקליטה הנמוכה בהם גורמת לנייד לפעול בעוצמה רבה, שחושדים בה כנראה בצדק. קרינה עוצמתית זו היא כנראה רחוקה מלהיות אסון שהולך להרוג את כולנו, אבל יש תמימות דעים לגבי זה שרצוי להפחית חשיפה אליה, אם ניתן.
חשוב להדגיש כאן שהנאמר לעיל נכון עבור כל סוגי הקרינה הסלולרית – לרבות 5G, אך גם עבור הישנות יותר הפרוסות כבר היום ברחבי העולם: קרינתן נחשבת רשמית לבטוחה, ואין לנו ממש סיבה אמיתית להניח שהיא לא, אבל כן יש מקום להיות חשדניים כלפי חשיפה ממושכת אליה בעוצמות גדולות מהרגיל.
ובכל זאת, על מה כל הרעש?
מעבר לזה שאנשים אוהבים לעשות רעש, יש כמה חידושים תשתיתיים שפריסת רשת ה5G תחייב. חידושים שלא כולם מרגישים בנוח איתם.
זוכרים את עניין הטווחים הקצרים ממקודם? שכמות האינפורמציה באה על חשבון מרחק השידור? ובכן, טווחי הקליטה של גלי 5G קצרים, קצרים מאוד למעשה. אם רשת 4G יכולה לשרת אלפי מנויים באמצעות אנטנות סלולריות אחדות הפזורות בכל העיר, אז רשת 5G תצטרך פי עשרות, אם לא פי מאות יותר אנטנות כדי לשרת את אותה כמות אנשים באותו מרחב.
אם מטבעכם אתם מפחדים מאנטנות סלולריות, אז עוד מעט יהו לכם פי 100 יותר סיבות לחיות בחרדה מתמשכת. כבונוס, טווח התדרים של 5G גם רגיש יותר להפרעות פיזיות כמו צמחיה למשל. לחלוטין יתכן שעיריות תתחלנה להוריד עצים כדי לשפר את הקליטה הסלולרית. פנטסטי.
קל מאוד להבין למה אנשים רבים חשדניים לגבי התפתחויות אלה. אף אחד לא רוצה מגדל סלולרי מחוץ לחדר השינה שלו, אבל עוד מעט סביר שיהיה אחד כזה לכל פועל. עם זאת, סיפורי הזוועה על סרטן להמונים, שיבוש מערכת העצבים של העוברים והשבים, או מגפות חסרות תקדים הן פשוט חסרות שחר. אין שום סיבה בעולם להניח שמשהו מהסיפורים האלה נכון, אפילו לא בקירוב. אולי גם במקרה יצא לכם לשמוע על קשר כלשהו בין מגפת הקורונה ולבין רשת ה5G. בואו נומר זאת כך: מי שיצליח להוכיח קשר כלשהו בין השניים יזכה בלפחות שתי פרסי נובל: אחד בביולוגיה והשני בפיזיקה.
ואולי מעז ייצא מתוק?
יש גם כמה דברים חיוביים לומר על רשת ה5G שכנראה לא שומעים עליהם מספיק. יתכן אפילו שהיא תתברר בסופו של דבר כבטוחה יותר מקודמותיה.
נכון אמרנו למעלה שרשת ה5G רגישה יותר להפרעות פיזיות כמו של עצים למשל? הרגישות הזו נובעת מכך שטווח התדרים של 5G לא מסוגל לחדור מבעד לרקמות ביולוגיות. 4G, 3G וגם גלי רדיו פשוטים – כולם עוברים דרך גוף האדם, זו הסיבה שאתם יכולים לעמוד מול אנטנה סלולרית בלי לחסום אותה. אתם שקופים עבורה. גלי 5G לעומת זאת, נעצרים ברמת העור, ולא חודרים פנימה אל תוך גופכם. זה אומר שהאיברים הפנימיים שלכם כלל לא יודעים שהיא קיימת.
למען הגילוי הנאות, יש לעובדה זו תופעת לוואי מטרידה – אם אתם ליד אנטנת 5G (כלומר ממש, אבל ממש ליד) תרגישו שהעור שלכם מתחמם קלות. הגלים לא עוברים דרככם אלה נעצרים בעורכם, מה שגורם לו להתחמם. בכנות, לא ברור אם פרט מידע זה אמור להרגיע או להטריד, אבל זהו המצב לכל פחות. תוכלו גם להתנחם בכך שלהבדיל ל-4G, קרינת ה5G לא יכולה לחדור לביתכם. איך שלא יהיה, בדל"ת אמותכם תמיד תהיו מוגנים מרשת ה5G. או במילים אחרות: לא תהיה לכם קליטה בבית. בכלל, נכון לעכשיו נדמה שלעוד הרבה זמן רשת ה5G תהיה עוף נדיר במרחב, שישרת בעיקר אזורים נבחרים כמו קמפוסים, קניונים ומקומות בילוי. פשוט יקר ומסורבל מדי לרצף את כל המדינה בתשתית ההכרחית.
ואם אנחנו כבר בעניין התשתית ההכרחית: אז כשאנחנו מדברים על מאות, ואולי אלפי אנטנות בכל שכונה, חשוב לזכור שאלה הן לא האנטנות המפלצתיות המותקנות במגדלים, אלא מן קופסאות קטנות כאלה שנראות ומתפקדות קצת כמו קופסת הנתב בבית שלכם שבאמצעותה אתם קוראים שורות אלה.
אז מה עושים עם כל המידע הזה לעזאזל?
מחכים. ההשפעות לטווח רחוק של כל סוגי הקרינה האלקטרומגנטית שאליה אנחנו חשופים ביום יום לא ברורות לחלוטין, אבל כן יש מחקר אמין בנושא – ורובו לא ממומן על ידי בעלי אינטרס, אלא דווקא על ידי מי שמתומרץ למצוא בעיות. נכון לעכשיו עמדת המחקר הרשמית היא שכל התמסורות האלקטרומגנטוית שעוברת דרך גופנו ביומיום, לרבות 5G, הן לחלוטין בטווח הבטוח. יתכן שעוד כמה שנים נגלה שטעינו, אבל אם זה יהיה המצב, הטעות תהייה לגבי כל סוגי הרשתות, ולא רק לגבי 5G.
האמת היא שאם הרשתות הסלולריות הקיימות לא מדירות שינה מעיניכם, אין סיבה מיוחדת לחשוש מרשת ה5G. כמובן, צפיפות האנטנות הצפוי מטריד, ולו רק מסיבות אסתטיות. אבל במידה ואנחנו מעוניינים לקבל החלטות על בסיס מה שאנחנו יודעים באמת, לא יהיה זה סביר למנוע או להתנגד לפריסת רשת זו. בואו בינתיים נתרכז בחלק החיובי: עוד מעט יהיה לכולנו נגישות לאינטרנט סופר מהיר, שיספק לכולנו זרם בלתי פוסק של תיאוריות קונספירציה וסיבות לפחד מהעולם, בקצב שעד כה היינו יכולים רק לחלום עליו. אכן עולם חדש מופלא.